LeineRoebana

EUTERPIANS
di 28 jan ’25 20:15
di 28 jan ’25
20:15
  • di 28 jan ’25
    20:15
    Grote Zaal

Ode aan de vrouw in het grensgebied tussen dansvoorstelling en concert.

Choreografenduo LeineRoebana werd voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79. De jury roemde de “imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen”.

Dat laatste is zeker van toepassing op ‘EUTERPIANS’, dat zich beweegt in het grensgebied tussen dansvoorstelling en concert. LeineRoebana gaat de samenwerking aan met drie voortreffelijke musici. In het dartele danslichaam van Elisabeth Hetherington huist een duizelingwekkende sopraan, Maya Friedman is een van Nederlands’ avontuurlijkste cellisten en percussioniste Marianna Soroka speelt met even veel gemak klavier, vibrafoon of psalterion. Samen met de choreografen en dansers nemen zij in deze ‘ode aan de vrouw’ het vrouwelijke in de kunst en het bestaan als uitgangspunt. Niet consequent of uitputtend, maar zelfbewust, vanzelfsprekend en met lichte ironie nemen vrouwen het heft in handen. Vanaf de allereerste noot komt het podium tot leven op een samensmelting van oude en hedendaagse klanken, van Hildegard van Bingen tot Kate Moore, van Maddalena Casulana tot Calliope Tsoupaki, van experiment en percussie tot harmonische compositie, van alledaagse bewegingen en gebaren tot complexe choreografie.

Credits

concept en choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana | dans: Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Saoirse Lambkin O’Kane en Mariví van den Hooff | zang: Elisabeth Hetherington | percussie: Marianna Soroka | cello: Maya Fridman | lichtontwerp: Jeroen Smith

foto: Martijn Gijsbertsen