Boys won't be boys

editie Wageningen
za 2 nov ’24 en zo 3 nov ’24
za 2 nov ’24
en
zo 3 nov ’24

Een vrolijke ode aan mannelijkheid. 

Boys Won't Be Boys
Boys Won’t Be Boys brengt een vrolijke ode en aanklacht aan mannelijkheid met lokale spelers uit Wageningen in samenwerking met Theater Junushoff, Shout en de Bblthk.

We verschillen, nou en? Niemand past precies in een hokje, en precies dat willen wij vieren. Door al die verschillende verhalen met elkaar te delen doorbreken we vooroordelen en stereotypen en komen we dichter bij elkaar. 

Boys Won’t Be Boys is een wervelende theaterhappening met echte mensen waarin diverse spelers (m/v/x) zich op een kunstzinnige manier uitspreken over hun relatie tot mannelijkheid, identiteit en seksualiteit. Voor dit concept won Boys Won’t Be Boys dit jaar de Winq Culture Award 2024.

De met killerheels gewapende host Rikkert van Huisstede speelt samen met een kleurrijke parade van spelers uit Wageningen die vertellen, zingen, (g)rappen, dansen, kortom: we trekken deze avond alles uit de kast. En hokjes? Die zijn er om je in om te kleden tot wie je echt bent.

Lokale cast
Na een oproep vormde zich een zeer bijzondere lokale groep professionele en amateurspelers , die samen een rijke diversiteit aan verhalen en achtergronden vertegenwoordigen. Zoals een gemeenteraadslid voor GroenLinks Wageningen, een senior transvrouw die acht jaar geleden haar transitie begon, een jonge transjongen die samen met zijn vader zal optreden, en het drag-king collectief House of FloKing Birds. Samen brengen zij een breed scala aan perspectieven naar het toneel, wat dit project tot een unieke reflectie van de gemeenschap maakt.

Over Boys Won’t Be Boys
Initiatiefnemer Rikkert van Huisstede (1993) zingt liefdevol en confronterend grenzen en hokjes omver. Hij heeft een vernieuwende kijk op thema’s als gender, seksualiteit en liefde en een zangstem met een bereik van vier octaven. Op zijn zolderkamer ontstond de wens meer ruimte te creëren voor jongens en mannen om buiten het krappe ideaalbeeld van de man te stappen.

Boys Won’t Be Boys groeide in no time uit tot een groot maatschappelijk theaterproject waar inmiddels meer dan 120 spelers en vele jongeren de ruimte krijgen om zich in vrijheid uit te spreken als mens en theatermaker.

Dit seizoen ontving Boys Won't Be Boys de Winq Culture Award 2024 voor de wijze waarop deze theatrale beweging de diversiteit van de queercommunity en heterogemeenschap aan elkaar verbindt en op innovatieve en inspirerende wijze bijdraagt aan het culturele landschap.

Credits

Spelers
Bart Zeal, Jay Gatsby, Foxie Lamers, Percy Cicilia Jr., Tanja Florence Uneken, Mees Agterberg, Luc Agterberg, Rikkert van Huisstede en House of FlocKing Birds / Artistieke leiding: Tamar Lagas

Sponsoren 
Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door Theater Junushoff, De bblthk, Shout, Cultuurfonds, Gemeente Wageningen, Welsaam Perspectieffonds en Erasmus+

Foto's: Casper Koster