Koen & Jeroen

Moddergat
di 29 okt ’24 20:30
di 29 okt ’24
20:30
  • di 29 okt ’24
    20:30
    Kleine Zaal

Beeldend, fysiek, absurdistisch en humoristisch theater.

Het beeldende, fysieke, absurdistische en humoristische ‘Moddergat’ was afgelopen najaar in een versie van 30 minuten te zien bij ‘Het Debuut’. In deze reeks tonen beginnende makers hun werk. Nu hebben Koen ter Braak en Jeroen van Arkel er een avondvullende voorstelling van gemaakt. In het meest noordelijk gelegen dorp van ons land zien we twee vrienden. Twee mensen die ook twee andere mensen hadden kunnen zijn, in een landschap dat ook een ander landschap had kunnen zijn. Want geen voorstelling is hetzelfde in het multiversum van Koen & Jeroen, die altijd compromisloos spelen wat het moment ze ingeeft. ‘Moddergat’ is een ode aan de opties, een voorstelling over alles wat had kunnen zijn en tegelijkertijd over niets.

Koen ter Braak (1998) en Jeroen van Arkel (2001) studeerden in 2023 af aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de acteursopleiding.  "Wij vonden elkaar zowel in onze absurdistische humor en gevoel voor esthetiek als in onze affiniteit met filosofie en existentialisme. Wij maken beeldend en fysiek werk waarbij de verbinding met het publiek wordt opgezocht zodat elke avond uniek is. Het doel is altijd om van een voorstelling een ervaring te maken die verder reikt dan alles wat al ervaren is. 

"... de lef en lol waarmee ze dit tegendraadse concept compromisloos uitvoeren, is indrukwekkend."

NRC

In de pers

"... de lef en lol waarmee ze dit tegendraadse concept compromisloos uitvoeren, is indrukwekkend." - NRC

Theaterkrant
Speelse kijk op theater aan de hand van een reeks scènes die ze elke avond op een andere, geïmproviseerde volgorde spelen.

Koen en Jeroen houden er zo een uur lang enorm de vaart in, precies de juiste tijdspanne voor hun performance. Het gebaartje van Jeroen, als hij weer een deur binnenkomt en even een onzichtbare haarlok achter zijn oor strijkt, Koen die probeert een Van Gogh door een deur te manoeuvreren, hun onverstoorbare koppen, hun triomfantelijke lachjes, het is innemend en geestig, en hun gemodder maar wat herkenbaar.

Koen en Jeroen (HKU 2023) toerden al met een kortere versie van Moddergat in de Debuut -reeks van Via Rudolphi. Verheugend dat er nu een volledige voorstelling staat, want van dit duo wil je meer zien.

Credits

​Eindregie: Joep Hendrikx | Vormgeving: Bonnie Brandt | Met dank aan HKU Theater, Iris Jansen, Het Nationaal Theater/Zaal 3 en Via Rudolphi | Gebruik repetitieruimte: Theater Utrecht
foto: Bart Grietens