Sterke Scandinavische jazz

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september wordt in samenwerking met Jazz in Wageningen voor de tweede keer het Nordic Jazz Festival georganiseerd in theater Junushoff met Scandinavische musici.

Voor schouwburgdirecteur Loek Buys kan het nu al niet meer stuk: “Een nieuw jazzfestival, geheel verzorgd door jazzmusici uit Scandinavië. Weet je, deze jazz is zó bijzonder, zo eigen! Daar zit een heel boeiende muziekwereld achter. Ik ben heel blij met de samenwerking met Jazz in Wageningen. Deze muziek uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en IJsland is erg sferisch; het heeft duidelijke verbindingen met de Scandinavische folkmuziek, heel toegankelijk, heel virtuoos. Je herkent het direct”.

Vorig jaar was de eerste editie van het Nordic Jazz Festival. “Dat viel gelijk goed in de smaak. De reacties van het publiek waren zó veelzeggend, dat Robbert Kamphuis en ik besloten hebben om met veel energie ermee door te gaan om te komen tot een sterk en op zich uniek jazzfestival. Het publiek kwam uit het hele land, het spreekt dus blijkbaar aan. Robbert en ik zorgen voor de programmering”, aldus Loek Buys, Hij weet, dat iets nieuws de tijd nodig heeft om ‘zich te zetten’. “Ook de musici zelf zijn enorm enthousiast over dit Nordic Jazz Festival. Het is wel een hele organisatie om de musici hier te krijgen, maar dat is ons geweldig gelukt! Het mooie was, dat we vorig jaar mooie recensies in de landelijke pers hadden. Ja, dit Nordic Jazz Festival gaat een mooie toekomst tegemoet!”

Volgend jaar
Het besluit is al genomen om er volgend jaar mee verder te gaan. “Het kwam zo snel van de grond en de bezetting is prachtig!” Zo speelt op de eerste dag, vrijdag 22 september, de Deense pianist Rasmus Sørensen met zijn trio in de grote zaal. In de kleine zaal spelen de Noren Tord Gustavson (piano) en Trygve Seim (saxofoon). In de grote zaal geeft de Noorse festivalartiest Bugge Wesseltoft een soloconcert op de piano. In de kleine zaal sluit het in Zweden zeer bekende Lars Jansson Trio de avond af.

Op zaterdag 23 september, de tweede avond, staat het Noorse Ellen Andrea Wang Trio van bassiste en zangeres Ellen Andrea Wang in de grote zaal. Wang heeft regelmatig samengespeeld met Sting. In de kleine zaal speelt het IJslandse Gulli Gudmundson Trio. In de grote zaal wordt de avond afgesloten met het Noorse trio Rymden van toetsenist Bugge Wesseltoft. In de kleine zaal treedt als laatste het Deense duo Svaneborg Kardyb op, een jong duo op Wurlitzer, synthesizer, drums en percussie.

“Het Nordic Jazz Festival heeft de potentie om Junushoff landelijk op de kaart te zetten. Ja, men weet dat we onze nek uit durven steken als het wat geld kost. Dit proces verloopt nu al zo mooi! We krijgen inmiddels ook aanvragen uit Londen, Brugge, ook uit heel Nederland. We weten nu al, dat de hotelbezetting in het festivalweekend in Wageningen optimaal is! Ja, het Nordic Jazz Festival kan niet meer stuk!” vertelt theaterdirecteur Loek Buys.

Voor meer informatie over de artiesten en concerten kijk op www.nordicjazz.nl

Klik HIER voor tickets. 

Dit artikel verscheen 6 september in Stad Wageningen