Open Monumentendag met rondleidingen in Junushoff

Op zondag 10 september is er tijdens Open Monumentendag Wageningen volop erfgoed te beleven voor jong en oud. Kom achter de verhalen achter de voorgeven van onder andere huize Wolfswaard, steenfabriek de Bovenste Polder, Hotel de Wereld én Junushoff. We verzorgen 10 september drie rondleidingen achter de schermen met spannende verhalen over vroeger en nu.

Openingsavond zaterdag 9 september in Theater Junushoff
Het startschot wordt gegeven op zaterdagavond 9 september in het Theatercafé van Junushoff. Met het in ontvangst nemen van het programmaboekje door burgemeester Floor Vermeulen is de officiële opening een feit. Tijdens een avondvullend programma vertelt onder meer auteur Leo Klep over de geschiedenis van Theater Junushoff en leveren beleidsmedewerker cultuurhistorie Maarten van den Wijngaart en Bart van Aller een bijdrage. De muzikale omlijsting van deze avond wordt verzorgd door het verhalen vertellende duo Sam en Lulu. De avond is gratis toegankelijk. Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur.

Centraal infopunt en rondleidingen
We verzorgen op zondag 10 september drie rondleidingen achter de schermen met boeiende en spannende verhalen over vroeger en nu. Want hoe is Junushoff eigenlijk ontstaan? En heeft het altijd dezelfde functie gehad? Een klein tipje van de sluier: de geschiedenis van het theater begint eigenlijk al in 1880. In dat jaar werd het oorspronkelijke gebouw opgericht in een voormalig bolwerk. De naam verwijst naar de 17e-eeuwse burgemeester Johan Junius, die er een hof en huis in gebruik had. Het culturele- en verenigingsleven komt helemaal tot bloei in Junushoff.

Het gebouw kwam onbeschadigd uit de oorlog maar brandde kort daarna in 1948 helemaal af. Junushoff werd uitzonderlijk snel herbouwd naar een ontwerp van de Wageningse architect Wiedijk (het nieuwe bouwen) op de oude fundamenten - en met de heropening in 1951 was Junushoff de eerste naoorlogse schouwburg van Nederland!

Wilt u meer weten?
Het theater is op zondag 10 september als centraal infopunt voor Open Monumentendag Wageningen van 11:00 tot 17:00 uur geopend. U kunt om 12:00, 14:00 en 16:00 uur aanhaken bij één van de interessante rondleidingen. U bent van harte welkom!

Klik voor meer informatie over Open Monumentendag Wageningen op deze LINK en blader HIER alvast het programmaboekje door.