Stefan de Walle, Eva Van der Gucht

Herman
do 25 apr ’24 20:15
do 25 apr ’24
20:15
  • do 25 apr ’24
    20:15
    Grote Zaal

Tragikomedie over een laatbloeier.  

Wat doe je als je partner je na 26 jaar huwelijk aan de kant zet voor een ander? Het overkomt Herman in deze tragikomedie over een midden vijftiger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc van Bree. Als vader van twee volwassen kinderen leidt hij een rimpelloos leven totdat Annelies, zijn nogal sturende vrouw, hem verlaat en hij zichzelf moet zien te redden. Wie is Herman zonder haar? En hoe struikelt hij door het leven als onwennige vrijgezel én als zoon van een moeder die langzaam de grip op de werkelijkheid verliest? Met vallen en opstaan leert hij zijn leven weer vorm te geven en stort hij zich in avonturen waar hij tot zijn eigen verbazing heelhuids uit komt. Al snel blijkt Herman ondanks – of misschien wel dankzij – alle tegenslag een veel leuker mens dan hij tijdens zijn huwelijk was. ‘Herman’ wordt gespeeld door Stefan de Walle, Eva Van der Gucht, Abe Dijkman en Jurriaan Bruinier.

 

 

'Stefan de Walle maakt een weergaloze transformatie door in een levensomarmende tragikomedie.'

Theaterkrant

In de pers

Theaterkrant
Stefan de Walle maakt een weergaloze transformatie door in een levensomarmende tragikomedie.<>
In de regie van Peter de Baan is de tragikomedie Herman, naar het gelijknamige boek van Marc van Bree, een rijkgeschakeerde voorstelling waarin Stefan de Walle als vijftiger in de titelrol een weergaloze transformatie doormaakt. Rijkgeschakeerd en ook ontroerend, want De Baan past allerlei vernuftige ingrepen toe waardoor het publiek steeds meer in Hermans gevoels- en gedachtewereld wordt betrokken. <>
Wat vooral opvalt aan Herman is de levensomarmende veerkracht van de titelheld. De Walle laat in deze voorstelling, die steeds meer een soort onemanshow gaat worden, prachtig en overtuigend zien dat er altijd nieuwe wegen zijn, zelfs als je leven lijkt in te storten.

NRC (3 sterren)
Titelrolvertolker Stefan de Walle heeft vaker mannen als Herman gespeeld en doet dat ook dit keer met verve.

En dan heb je nog de ster van de show: Eva van der Gucht, die naast de ex-vrouw ook Hermans therapeut, dochter, moeder en nieuwe vlam speelt. Zij doet dit met schwung en een ijzersterke timing. Zo is het leven van Herman op het toneel soms toch heel even een feestje.

8weekly (4 sterren)
De plot is geestig, puntig; de thematiek herkenbaar

De Walle gaat van huilen naar lachen, van doodongelukkig naar in control en tevreden. Wat een topacteur.

Eva Van der Gucht is ijzersterk in een hele batterij vrouwenrollen, die ze met behulp van kleine aanpassingen neerzet.

Herman is een absolute aanrader.

 

 

Credits

script: Peter de Baan en Bart van den Donker, naar het boek van Marc van Bree | regie: Peter de Baan | spel: Stefan de Walle, Eva Van der Gucht, Abe Dijkman en Jurriaan Bruinier.

foto: Bram Willems