Tg Goed Gezelschap

PIANOSTEMMEN
za 13 apr ’24 20:15
za 13 apr ’24
20:15
  • za 13 apr ’24
    20:15
    Grote Zaal

Vleugels en piano’s als stille getuigen van roofkunst en gewetenswroeging.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft hij in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij nooit afstand van de piano’s gedaan. Over de herkomst zwijgt hij liever. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Als stille getuigen vertellen ze over de dramatisch verlopen levens van hun rechtmatige eigenaren.

‘PIANOSTEMMEN’, een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren, gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Met oude vleugels en piano’s wordt verteld hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, die vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. “Het idee is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel, maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.” (Theaterkrant)

Bij deze voorstelling wordt een gratis inleiding verzorgd. Reserveer daarvoor hier een kaartje.

"In de tekst van Wessel de Vries lopen heden en verleden, feit en fictie, subtiel door elkaar. Eindregisseur Ria Marks zorgde voor scherpe maar nooit bruuske overgangen.”

Trouw★★★★

In de pers

Volkskrant****
“Tussen de regels door, in onheilspellende ritmes, onschuldige etudes en schoonpoetsende close harmony, komt de tragiek van dit drama tot leven."

"Alleen al voor het op tour nemen, langs veel grote zalen, van vijf vleugels en drie piano’s verdient de kleine Amsterdamse (muziek)theatergroep Tg Goed Gezelschap een extra ster.” 

Theaterkrant
Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek. 

“Pianostemmen, eentje om te onthouden.” ★★★★ Trouw

"In de tekst van Wessel de Vries lopen heden en verleden, feit en fictie, subtiel door elkaar. Eindregisseur Ria Marks zorgde voor scherpe maar nooit bruuske overgangen.” ★★★★Trouw

Credits

tekst: Wessel de Vries | concept en regie: Klemens Patijn | eindregie: Ria Marks | spel: Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel en Klemens Patijn | dramaturgie: Maarten Bos | componist: Wiebe Gotink | vormgeving: Lidwien van Kempen | kostuumontwerp: Dorien de Jonge  

foto: Jan Amse