BEER muziektheater

De kwestie Sjostakovitsj
vr 29 mrt ’24 20:30
vr 29 mrt ’24
20:30
  • vr 29 mrt ’24
    20:30
    Kleine Zaal

Overpeinzingen van een componist die zuchtte onder dictatoriaal bewind. 

Dimitri Sjostakovitsj leeft in voortdurende angst. Laat hij zich gebruiken door de dictator of kiest hij de kant van het volk? Het dilemma van de wereldberoemde Russische componist, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen: hoe verhoudt zijn artistieke integriteit zich tot de machthebber? De vergelijking van Stalin met Poetin ligt voor de hand. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurde met de Russische dirigent Valery Gergiev. Maar oordelen we niet te snel?

In ‘De Kwestie Sjostakovitsj’ maakt de componist de balans op. Weet hij nog wie hij is onder zijn façade van Sovjet-componist, of is hij zichzelf in de loop van de tijd kwijtgeraakt? De muzikale voorstelling wil het duivelse dilemma van de kunstenaar Sjostakovitsj invoelbaar maken, maar het publiek ook confronteren met snel gevormde oordelen en veroordelingen.

Credits

tekst: Helmert Woudenberg | regie: Aike Dirkzwager | spel: René Groothof, Dick van der Toorn en Yari van der Linden | vormgeving: Rogier Willems | geluidsconcept: Felix Ruiter

foto: Rogier Wilems