Anne Will Blankers, Henriëtte Tol e.a.

Fokker Blankers Tol
vr 1 dec ’23 20:15
vr 1 dec ’23
20:15
  • vr 1 dec ’23
    20:15
    Grote Zaal

Drie gevierde actrices. Bekend van talrijke voorstellingen, films en televisieseries, komen naar Junushoff!

Fokker Blankers Tol is een toneelstuk geïnspireerd door drie formidabele actrices. Drie zussen treffen elkaar op wat voor iedereen een kruispunt blijkt te zijn. Tol is het onderwerp van een mediastorm. Fokker is ziek terwijl haar lichaam altijd haar anker en haar kapitaal was. Blankers heeft tot voor kort als een keizerin haar bedrijf geleid en is sinds de dood van hun ouders de matrone van de familie, maar raakt nu langzaam haar greep op de dingen kwijt. Gedrieën verstoppen ze zich even voor de wereld, om op adem te komen, en zich te verliezen in herinneringen. Maar dan blijken er best wel wat oude koeien in de sloot te liggen, en lijken in de kast. Kennen ze elkaar wel echt zo goed als ze denken? En hoeveel tijd hebben ze eigenlijk nog? Want de werkelijkheid klopt intussen steeds dwingender op de deur. Fokker Blankers Tol is een toneelstuk over drie sterke vrouwen die beginnen te wankelen. 

Anne Wil Blankers (o.a. Driving Miss Daisy, Moeders en Zonen), Henriëtte Tol (o.a. Soldaat van Oranje, Bloedverwanten) en Renée Fokker (o.a. Judas, Wie is de Mol) spelen deze tragikomedie over echte vrouwen met een leven vol verhalen, geregisseerd  door Guy Clemens (o.a. De Zaak Menten, Kunsthart) en geschreven met de scherpe pen van Marijke Schermer (o.a. de roman Liefde, als dat het is). Een avond van acteursgeweld waar je na diepe ontroering verrast wordt met fysieke, hilarische, beeldende scènes!

'Topactrices Fokker, Blankers en Tol lijken in de bloei van hun leven.'

Theaterkrant - keuze van de criticus

In de pers

Theaterkrant - Keuze van de criticus
Topactrices Fokker, Blankers en Tol lijken in de bloei van hun leven.

Drie topactrices met samen meer 140 jaar spelervaring staan voor het eerst gezamenlijk op het podium en dat is één groot toneelfeest.  Vooral omdat Anne Wil Blankers (1940), Henriëtte Tol (1953) en Renée Fokker (1961) onderling een fijne chemie hebben en van acteur Guy Clemens als regisseur de ruimte hebben gekregen. Maar ook omdat Marijke Schermer in samenspraak met de actrices een ijzersterke toneeltekst schreef die actueel, aangrijpend en droogkomisch is.

de Volkskrant
★★★☆☆
'Naast ontzag voor de decorbouwers, die straks op tournee een enorme vracht aan tafels, stoelen, planten, lampen, kranten en een heel keukenblok (inclusief magnetron) moeten meesjouwen, rest ook alle respect voor de drie actrices. Fokker: fijn naturel, Tol: stevig in de overdrive, Blankers: bezonken kordaat. Veel tekst, af en toe een grapje, hier en daar een onverwacht oneliner – daarmee moeten ze het doen. En dat doen ze goed'.


NRC
★★★☆☆
'De familiedynamiek tussen de drie zussen is van begin af aan helder. Die karaktertrekken en onderlinge verhoudingen klinken door in ieder woordje dat de zussen uitspreken, ieder gebaartje dat ze maken. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de kunde van de drie ervaren actrices, die hun personages levendig en zorgvuldig neerzetten'.

Credits

tekst: Marijke Schermer | regie: Guy Clemens | spel: Anne Wil Blankers, Henriëtte Tol en Renée Fokker

foto: Mark Engelen