Jip, Smit, Imke Smit e.a.

De avond is ongemak
vr 20 okt ’23 20:15
vr 20 okt ’23
20:15
  • vr 20 okt ’23
    20:15
    Grote Zaal

Naar de gelijknamige bestseller van literaire sensatie Marieke Lucas Rijneveld.

 

Het beklemmende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, voor het eerst in het theater te zien met in de hoofdrollen de tweeling Jip & Imke Smit.

Door de ogen van jongste zus Jas (Jip Smit) zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon (Imke Smit). De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

Credits

 

Producent: Inge Bos - Regie: Nina Spijkers - Bewerking: Jibbe Willems -: Jip & Imke Smit, Aus Greidanus jr. Anne Lamsvelt, Xander van Vledder en Paulien Foest  - Scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck - Kostuumontwerp: Bernadette Corstens - Lichtontwerp: Tim van ’t Hof - Mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten
foto: Anne van Zantwijk