De avond is ongemak

Jip, Smit, Imke Smit e.a.
vr 20 okt ’23 20:15
vr 20 okt ’23
20:15
  • vr 20 okt ’23
    20:15
    Grote Zaal

Naar de gelijknamige bestseller van literaire sensatie Marieke Lucas Rijneveld.

 

Het beklemmende ‘De avond is ongemak’, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien. Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, zien we hoe een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. De ouders zijn verlamd door verdriet en merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Je bent getuige van haar worstelingen en schuldgevoelens en van ontroerende gesprekken met haar overleden broer, die wordt gespeeld door Jips eigen tweelingzus Imke Smit.

‘De avond is ongemak’ is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment, maken er een hartverscheurende en ontroerende voorstelling van over dood, rouw en schuldgevoel.

Credits

 

regie: Nina Spijkers | bewerking: Jibbe Willems, naar het boek van Marieke Lucas Rijneveld | spel: Jip en Imke Smit, Aus Greidanus jr., Pauline Foest e.a. | decorontwerp: Dennis vanderBroeck | kostuumontwerp: Bernadette Corstens | lichtontwerp: Tim van ‘t Hof I foto: Anne van Zantwijk