Dionne Verwey e.a.

De Smeekbede
di 17 okt ’23 20:15
di 17 okt ’23
20:15
  • di 17 okt ’23
    20:15
    Grote Zaal

De geschiedenis achter een opmerkelijke brief.

 

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalige meester. Het schip dat de brief van Paramaribo naar Amsterdam vervoert, wordt echter gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later duikt haar opmerkelijke brief op in een archief. 

‘De Smeekbede’ volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd wordt het verhaal verteld van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Wie schrijft de geschiedenis? Deze voorstelling, naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen, gaat over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, die met voorstellingen als ‘De tolk van Java’ en ‘Gelukzoekers op Sumatra’ al eens zijn licht wierp op vaak verzwegen schaduwkanten van onze vaderlandse geschiedenis.

Bij deze voorstelling wordt een gratis inleiding verzorgd. Reserveer daarvoor hier een kaartje.

Credits

tekst: Maarten van Hinte, naar het boek van Lianne Damen | regie: Olivier Diepenhorst | spel: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie I Muziek componist CARISTA I Decor Lidwien van Kempen  I Kostuum Sandro Lima IRegie- en productie-assistent Lionel Grauwde
foto: Piek & Wendy Varela