Dorian (14+)

Junior Company, Het Nationale Ballet & ISH Dance Collective
di 13 jun ’23 19:15
di 13 jun ’23
19:15
  • di 13 jun ’23
    19:15
    Grote Zaal

Dansthriller naar het beroemde boek van Oscar Wilde

Na de succesvolle familievoorstellingen Narnia en GRIMM slaan choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris dit seizoen opnieuw de handen ineen en presenteren  ze hun eerste gezamenlijke productie voor volwassenen: Dorian. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense. Naast de dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective werken dit keer ook dansers van Het Nationale Ballet aan de productie mee.

Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden. Net als in Narnia en GRIMM laten Meisner en Gerris ook bij Dorian verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot een bruisende mix van hiphop en ballet.

Nieuwe, live uitgevoerde muziek
Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij ‘composer in residence’ was. Meisner en Roukens werkten al eerder samen voor het ballet In Transit. In de grotere theaters wordt Roukens’ nieuwe compositie live uitgevoerd door Het Balletorkest.

The Picture of Dorian Gray
Oscar Wilde’s filosofische roman The Picture of Dorian Gray gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt en dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt. 

Duur van de voorstelling
2 uren, incl. 1 pauze

 

Podcast
Er is een podcast beschikbaar: https://nationale.operaballet.nl/podcast-dorian 
In onderstaande podcast wordt met choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris gesproken over de volgende onderwerpen:

Wat is de essentie van Dorian in deze tijd volgens de choreografen?
Hoe werken beide werelden van klassiek ballet en hiphop samen?
Wat kunnen we nog verwachten van deze samenwerking in de toekomst?

 

'Dorian levert groots commentaar in een overweldigende versmelting van dans, muziek, videokunst en scenografie.'

De Volkskrant ★★★★★

In de pers

Volkskrant: ***** ‘Dorian levert groots commentaar in een overweldigende versmelting van dans, muziek, videokunst en scenografie.'

Theaterkrant: ‘Op zeldzaam knappe wijze vertaalt Dorian literatuur in dans.'

Trouw: ** dans | **** muziek Componist Joey Roukens is verhalenverteller pur sang in alle mogelijke sferen en tempi. Via Roukens’ motieven leiden dirigent Karel Deseure en het wellustig spelende Balletorkest ons door de strubbelingen van de personages, allengs steeds meer verwrongen, zelfs thrillerachtig. Geweldig zijn de ronkende tê te-a-têtes tussen orkest en elektronische geluidskunstenaar Rik Ronner. De compositie is een amalgaam van muziekstijlen dat aan een stuk door verrast. 

Credits

choreografie: Ernst Meisner en Marco Gerris | muziek: Joey Roukens |

Foto's: Michel Schnater