Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.
za 1 apr ’23 20:15
za 1 apr ’23
20:15
  • za 1 apr ’23
    20:15
    Grote Zaal
    geannuleerd

Over de onderbelichte donkere kant van onze koloniale bezetting van Indonesië. 

Na het succes van ‘De Tolk van Java’ en ‘Lichter dan ik’ buigen de makers zich opnieuw over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Met haar in die tijd scandaleuze romans ‘Rubber’ (1931) en ‘Koelie’ (1932) was Madelon Székely-Lulofs haar tijd ver vooruit. Ze vormen de basis voor ‘Gelukzoekers op Sumatra’, dat gaat over een te vaak geromantiseerd verleden. In werkelijkheid laat deze tijd van ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom tot op de dag van vandaag een besmeurd spoor na.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen er werken, gelokt door mooie beloftes, die al snel een systeem van contractarbeid, uitbuiting en onderdrukking blijken te zijn. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – gaan de rubberprijzen aanvankelijk skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de markt instort, het verval van de plantage onherroepelijk volgt en iedereen bedrogen uitkomt.

Let op: De voorstelling bevat stroboscopische effecten, van plusminus twee minuten.

In de pers

Trouw over ‘De tolk van Java’ ****:“Uitstekende toneelbewerking met gouden greep.”

NRC Handelsblad over ‘De tolk van Java’ ****: “Intelligent en gedurfd theater. De voorstelling gaat op integere wijze de confrontatie met het verleden aan en laat zien hoe die onontkoombaar doorwerkt op het heden.”

Credits

tekst: Madelon Székely-Lulofs | bewerking en regie: Olivier Diepenhorst | spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd.

Foto: Piek