De Notenkraker

State Opera Bulgary Stara Zagora
di 17 jan ’23 20:15
di 17 jan ’23
20:15
  • di 17 jan ’23
    20:15
    Grote Zaal

Magisch sprookje als ultiem kerstballet.

Geen ballet dat het kerstgevoel zo in zich draagt als ‘De Notenkraker’. De wereldberoemde compositie van Pjotr Tsjaikovski groeide na de première in Sint-Petersburg – in de kerstweek van 1892 – uit tot een klassieker. De klanken inspireerden choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov tot spectaculaire pas de deux en natuurlijk de beroemde ‘Bloemenwals’.

Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een zogenoemde notenkraker, die ’s nachts in haar droom verandert in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar een wonderbaarlijke sprookjeswereld. De notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen een valse muizenkoning. Na zijn overwinning trekt de prins met Clara naar hun gedroomde snoepgoedrijk. Deze avontuurlijke reis zorgt als altijd voor een magische avond voor jong en oud, een klassieker met fabuleuze dansers, sprookjesachtige belichting, honderden kostuums en fraaie decors.

“De hele eerste akte is door de rijke kostumering al een prachtig kerstfeest op zich. Met als hoogtepunten de radiografische muizen die bijdehand over het podium snorren en het leger van de Muizenkoning dat in de droom van Clara angstaanjagend uit de open haard marcheert.”

Trouw

Credits

muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski | choreografie: Marius Petipa en Lev Ivanov