Finding Willard

Tom Struyf & Het Zuidelijk Toneel
do 15 dec ’22 20:30
do 15 dec ’22
20:30
  • do 15 dec ’22
    20:30
    Kleine zaal ongeplaceerd

Welke plek in onze samenleving geven we mensen die afwijken van de norm?

Reis mee met Tom Struyf in Finding Willard. Een filmisch reisverhaal over zorgen voor elkaar. Een intieme voorstelling waarbij het publiek op drie tribunes rondom een maquette van Willard zit, waardoor je als toeschouwer heel nauw bij de plek betrokken wordt - alsof je er zelf rondloopt.

Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden? 

Winter 2018. Op reis in de VS komt Tom bij toeval aan in een klein dorpje bij de grens met Canada. Willard ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, omringd door de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Een toevallige kennismaking met een bijzonder landschap en een piepkleine kerkgemeenschap mondt uit in een meeslepende trip, waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.

Tussen 1869 en 1996 werden duizenden cliënten opgevangen in het psychiatrisch ziekenhuis in Willard. De hele regio was economisch afhankelijk van het instituut. In Finding Willard neemt Tom Struyf je mee naar het Willard van vroeger en dat van nu - waar de laatste overblijvers samenkomen en voor elkaar proberen te zorgen. Laat je meevoeren door het ontroerende verhaal van Peggy, Alta, Lesley en Tom, in zijn zoektocht naar de ideale plek om samen te leven.

Finding Willard is een reisverhaal over opbouw en verval, een persoonlijke zoektocht over zorg en gemeenschap.

Tom Struyf is theatermaker en landschapsontwerper. Finding Willard is een filmische voorstelling in de lijn van eerder werk zoals Vergeetstuk en De Tatiana Aarons Experience.

Tussen 2018 en nu maakten Tom en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard op de voet volgden. Het resultaat is een multimediale, filmische voorstelling waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert.

Artistiek leider Piet menu over deze voorstelling

“Tom Struyf combineert de filmische kracht die we ook al met True Copy/Berlin lieten zien met zijn eigen fysieke aanwezigheid op een podium. Hij maakt de geschiedenis van de psychiatrie en het zorgen voor elkaar persoonlijk en aangrijpend met zijn meesterlijk verteltalent.”

In de pers

De Volkskrant ***:
 “wie zich kan openstellen voor de schoonheid van landelijk Amerika en menselijke verhalen over een gebrekkig zorgstelsel, zal zich vergapen aan Struyfs opmerkelijke trip.”

Credits

concept, tekst en spel: Tom Struyf | co-creatie: Fien Leysen en Willem De Maeseneer | muziek: Bert Hornikx | camera en montage: Fien Leysen en Geert De Vleesschauwer | scenografie: Ina Peeters & Jolan Moonen | vormgeving en installatie: Manu Siebens en Ina Peeters | technische supervisie: Geert De Vleesschauwer

Foto: Sofie Knijff