Scala & Limited

Krisztina de Châtel
vr 9 dec ’22 20:15
vr 9 dec ’22
20:15
  • vr 9 dec ’22
    20:15
    Grote Zaal

Tweeluik van de grande dame van de Nederlandse moderne dans

Krisztina de Châtel is al decennia de grande dame van de Nederlandse moderne dans. De van oorsprong Hongaarse choreograaf maakte ruim zeventig choreografieën en drie dansfilms. Met recente reprises van ‘Thron’ en ‘Pulse’ en het enthousiast ontvangen tweeluik ‘Feminale’ overtuigt zij ook de nieuwe generatie dansliefhebbers.

De restricties van het afgelopen anderhalf jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen – een terugkerend thema in de choreografieën van De Châtel – ineens heel actueel en concreet. Maar de gebeurtenissen rond Covid-19 versterkten een nog veel groter probleem: het gevoel existentieel gevangen te zitten, als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. Onze speelruimte, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner. In dit tweeluik geeft De Châtel uitdrukking aan deze gevangenschap. In ‘Scala’ zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in ‘Limited’ zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis.

In de pers

NRC Handelsblad **** over ‘Scala’:“Het is De Châtel ten voeten uit: strijdbare vrouwen die in volle concentratie minimalistische patronen uitvoeren. Het is ook De Châtel anno nu: evenzeer geïnspireerd door ruimtelijke uitdagingen als maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen.”

Trouw **** over ‘Scala’:“Het is prachtig hoe De Châtel werkt met tegenstellingen: mens-machine, licht-donker, gevoelig-hard. De trap is als oorlogstuig, eenmaal op gang gebracht is er geen houden meer aan.”

Credits

choreografie: Krisztina de Châtel | dans ‘Scala’: Marina Bilterijst, Alina Fejzo, Alice Gioria, Martina Orlandi, Federica Panariello, Julia Drittij | danser ‘Limited’: Ivan Montis | compositie: J.S. Bach en Han Otten

Foto: Sjoerd Derine