De Bananengeneratie

Toneelgroep Oostpool
vr 2 dec ’22 20:15
vr 2 dec ’22
20:15
  • vr 2 dec ’22
    20:15
    Grote Zaal

Portret van een onbekende gemeenschap in ons land, naar de bestseller van Peter Wu.

Regisseur Char Li Chung brengt namens Toneelgroep Oostpool de bestseller ‘De Bananengeneratie’ van schrijver en journalist Pete Wu naar het theater. De Chinees-Indische restaurantcultuur is voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid en staat sinds kort zelfs op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed, maar verder is de Oost-Aziatische gemeenschap voor de meeste andere landgenoten volslagen onbekend.

Peter Wu werd vroeger door zijn moeder liefkozend banaan genoemd: geel van buiten en wit vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlands samenleving, maar wordt als Chinese Nederlander toch vaak ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Door mensen die hem vragen waar hij nou écht vandaan komt of door een of andere carnavalshit. Met ‘De Bananengeneratie’ tekende Wu de verhalen op van leden van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en gaf zo ook zijn eigen ervaringen een plek. Verhalen over het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken en het leven als horeca-kind tussen school en fornuis. Dankzij Toneelgroep Oostpool vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het theater.

Credits

regie en muziek: Char Li Chung | spel: Yuwi Le, Qiqi van Boheemen, Kok-Hwa Lie, Keanu Visscher en Nhung Dam | dramaturgie: Madelon Kooijman

Foto: