FORTUYN

Toneelgroep Jan Vos
wo 30 nov ’22 20:15
wo 30 nov ’22
20:15
  • wo 30 nov ’22
    20:15
    Grote Zaal

Een wrange komedie over een politieke aardverschuiving.

Na de succesvolle tournees van de producties ‘GAS’ en ‘MANSHOLT’ presenteert Toneelgroep Jan Vos nu ‘FORTUYN’. Het is 2001. Er broeit iets in Rotterdam. Terwijl PvdA-lijsttrekker Ans Lindenboom zich op het stadhuis opmaakt voor de verkiezingen, komt een clubje ontevreden Rotterdammers bij elkaar. Zij kunnen de malaise waarin hun stad verkeert niet langer aanzien, zijn het geloof in het stadsbestuur volledig kwijt en richten Leefbaar Rotterdam op. Lindenboom zet alle zeilen bij, maar tot haar verbijstering weten de nieuwkomers de PvdA met groot gemak van de troon te stoten. ‘FORTUYN’ is een wrange komedie over een turbulente verkiezingsstrijd die de Nederlandse politiek voorgoed veranderde. “Een interessant, knap geacteerd drama waarin de opmars van Pim Fortuyn van diverse kanten wordt belicht.” (EW Magazine)

In de pers

NRC Handelsblad:“De in twee helften opgedeelde draaischijf op het toneel staat mooi symbool voor de toegenomen polarisatie: we zien verschillende werelden op dezelfde grond, die elkaar nooit ontmoeten.”

Theaterkrant:“Tjeerd Bischoff besteedde in zijn theatertekst veel aandacht aan het toelichten van het gevoel van onveiligheid voor deze uiteenlopende personages.”

EW Magazine:“Een interessant, knap geacteerd drama waarin de opmars van Pim Fortuyn van diverse kanten wordt belicht.”

Credits

tekst: Tjeerd Bischoff | regie: Jeroen van den Berg | spel: John Buijsman, Trudi Klever, Rabbi Jallo, José Kuijpers, Yahya Gaier, Dimme Treurniet en Java Koot | componist: Jaap van Keulen

Foto: Yosoy Video