Women in Troy, as told by our mothers

Dood Paard
wo 23 nov ’22 20:30
wo 23 nov ’22
20:30
  • wo 23 nov ’22
    20:30
    Kleine Zaal

Politiek theater over de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis.

In de klassieke vertellingen over de Trojaanse oorlog staan de mannelijke helden centraal, 'Women in Troy, as told by our mothers' vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders. Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.

De geschiedschrijving wordt bekeken met een feministische blik.

De tekst is van de hand van de Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues. Voor Women in Troy, as told by our mothers laat hij zich inspireren door verschillende versies van de mythe, recente wereldgebeurtenissen en de persoonlijke verhalen van hemzelf en de theatermakers: Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki.

We leven mee met de ambities en visies, angsten en verlangens, frustraties en woedes van Helena, Hecuba, Cassandra en Andromache.
Helena, de mooiste vrouw van de wereld en ‘aanleiding’ tot de oorlog en Hecuba, de koningin die veel kinderen verloor door het geweld. Hoe kijken zij tegen deze eindeloze, zinloze oorlog aan? Hoe ziet de oorlog eruit die zij binnen de muren van de belegerde stad uitvechten? Wat zijn hun ambities en visies, hun angsten en verlangens, hun frustraties en woedes?

ENGELS GESPROKEN, NEDERLANDS BOVENTITELD

Credits

Tiago Rodrigues, Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, Michael Yallop en Ramses van den Hurk.

Foto: Bowie Verschuuren