Schuld

Toneelgroep Maastricht
do 20 okt ’22 20:30
do 20 okt ’22
20:30
  • do 20 okt ’22
    20:30
    Kleine Zaal

Confronterend, op waarheid gebaseerd verhaal van een jonge Jezidische vrouw.

‘Schuld’ gaat over een jonge Jezidische vrouw die door een plotselinge ontmoeting geconfronteerd wordt met haar verleden. In een mix van waargebeurde verhalen en verbeeldingskracht nemen vier ijzersterke actrices je mee in een confronterende vertelling. De vurige tekst is van Timen Jan Veenstra, de spannende livemuziek van multitalent Sam Gysel, Jouman Fattal debuteert als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.  

In de Nederlandse kunst kennen we het narratief van de daders vrij goed. We willen begrijpen waarom Nederlanders naar Syrië afreizen en zich aansluiten bij IS. ‘Schuld’ legt de focus juist op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn de grootste slachtoffers van IS. Velen van hen wonen in Nederland, maar hun verhaal is nooit verteld. Geïnspireerd op de boeken ‘Het vergeten volk’ en ‘Ik zal de laatste zijn’ en door het spraakmakende toneelstuk ‘Branden’ van Wajdi Mouawad, vertelt ‘Schuld’ het verhaal van Aryen, die na haar ontsnapping aan IS in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn dwingt haar tot handelen. Hoe kan het dat deze man hier vrij rondloopt? Wanneer niemand haar gelooft, neemt ze het lot in eigen hand. Is wraak hier gerechtvaardigd? Of stopt het geweld bij jezelf?

Credits

tekst: Timen Jan Veenstra | regie: Jouman Fattal | spel: Evrim Akyigit, Gonca Karasu, Anne-Chris Schulting en Ebony Wilson | compositie en livemuziek: Sam Gysel

Foto: onbekend