Het Indisch Interieur

Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Bo Tarenskeen en Amarenske Hait
do 13 okt ’22 20:15
do 13 okt ’22
20:15
  • do 13 okt ’22
    20:15
    Grote Zaal

Scherp familiedrama over het Indische oorlogsverleden.

‘Het Indisch Interieur’ is een scherp familiedrama over hoe het Indische oorlogsverleden nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders. We zijn gedurende een avond en een nacht te gast bij een Indische familie, waarvan de pater familias (Hans Dagelet) zijn erfenis probeert te verdelen onder zijn kinderen, kleinkinderen en hun aanhang. Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds voelbaar is in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om die aan te horen. Drie generaties Indo’s en hun Nederlandse partners blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma.

De aandacht voor ons Indische verleden lijkt de laatste jaren eindelijk op een diepgaandere manier te zijn wakker gekust, door een film als ‘De Oost’, de boeken van Alfred Birney en het werk van David Van Reybrouck. ‘Het Indisch Interieur’ wordt geschreven en geregisseerd door Bo Tarenskeen, die in 2019 een duit in het zakje deed met het lovend ontvangen ‘De Indië Monologen’: “Mooi dat er door middel van dit soort theateravonden invoelbaar wordt gemaakt hoe de koloniale geschiedenis nog steeds doorwerkt op de generaties van nu.” (Het Parool)

‘Een voorstelling die je niet wil mislopen dit seizoen.’

NRC ★★★★☆

In de pers

Theaterkrant – Kester Freriks

‘Scherpe confrontatie met het Indische verleden’
‘Hans Dagelet in de prachtig gespeelde hoofdrol.’
‘Het slot is weergaloos mooi (…)’

**** Trouw - Sander Hiskemuller
‘Erfstukken als prachtige metafoor voor een pijnlijk verleden.’
‘Flitsende dialogen. Vaak buitelend over de even grappige als gênante clichés.’

**** NRC – Ron Rijghard
‘Een voorstelling die je niet wil mislopen dit seizoen.’
‘Een scherp getoonzette komedie.’

*** De Volkskrant – Hein Janssen

‘Fraai meanderende Hans Dagelet is de spil van Het Indisch interieur.’
‘Knappe prestatie van Tarenskeen.’

Prachtige recensie in Theaterkrant

Dingen. Indische dingen, magische voorwerpen als een kris of een spiegel. Bezielde objecten zoals schalen en tempelmaskers: de pater familias heeft nog slechts een half jaar te leven, het familiehuis op de Wageningse berg is volgeladen. Papa wil tijdens een bijeenkomst de erfstukken alvast verdelen, maar deze opzet vol goede bedoelingen stuit bij de kinderen, kleinkinderen en aanhang op verzet en onbegrip. Wat betekenen die voorwerpen? Wat moeten ze ermee in hun moderne leven? Regisseur en auteur Bo Tarenskeen brengt met zijn voorstelling Het Indisch Interieur die drie generaties bijeen. In de confrontatie met de voor hun vader of grootvader betekenisvolle voorwerpen zien ze zich genoodzaakt hun Indische identiteit te onderzoeken. 

Het is een schitterend idee van Tarenskeen om de beladen, bewogen en ingewikkelde band tussen Nederland en de voormalige kolonie Nederlands-Indië via ‘dingen’ te verbeelden. Hans Dagelet in de prachtig gespeelde hoofdrol benadrukt het telkens: dingen horen bij je leven, ze vertellen wie je bent. Hij is als een Koning Lear die zijn koninkrijk aan tastbare herinneringen verdeelt. Op blote voeten beweegt hij zich kalm en waardig over de verdere lege speelvloer, iets slepend van tred, Indisch zou je kunnen zeggen. Hij wijst de spullen in het huis aan, opgehangen aan de wand of veilig verborgen in vitrines.

 

Credits

tekst en regie: Bo Tarenskeen | spel: Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Mingus Dagelet e.a.

Foto: Keke Keukelaar