Sciencefiction theater in Wageningen

Isotopia is een indringend en menselijk science-fiction verhaal in de stijl van Black Mirror, geïnspireerd op werken van Margaret Atwood en George Orwell en hedendaagse denkers als Bas Heijne en Ramsey Nasr. Woensdag 1 februari staat deze indringende voorstelling in Junushoff op de planken.

Isotopia | Brakema Producties | Wo 1 feb, 20:30 uur, Kleine Zaal

Europa 2034
Door een ongekende crisis raken Valerie en Bas hun baan, huis en hoop kwijt. Net als veel anderen zijn ze in de steek gelaten door de samenleving en wonen ze in hun auto, op de vlucht voor schuldeisers. Wanneer ze onverwacht de kans krijgen een nieuwe start te maken in de idealistische samenleving Isotopia, afgeschermd van de boze buitenwereld, grijpen ze die met beide handen aan. Er is echter één voorwaarde: wanneer je binnen bent, kom je er niet meer uit. Hun nieuwe leven begint als een droom, maar ontwikkelt zich langzaam tot een angstaanjagende nachtmerrie. Bas en Valerie raken verstrikt in een beklemmend systeem, waarin je continu in de gaten wordt gehouden en niets is wat het lijkt. Wie zijn daders en wie zijn slachtoffers?

Mooie recensies
De voorstelling werd goed ontvangen door publiek en pers. Een greep uit de recensies:

Trouw ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

“Orwell’s 1984 anno nu.”

“Liliane Brakema (...)  toont hierin wederom dat zij tot de belangrijkste theatermakers van ons land mag worden gerekend”

“Brakema’s aanpak is fysiek en beeldend. Het maakt haar werk licht en speels, en daardoor als vanzelf troostend, hoe zwaar het thema ook is.”

Volkskrant ⭐️⭐️⭐️⭐️

“De dystopische voorstelling ‘Isotopia’ is verontrustend en onbehaaglijk, maar ook liefdevol”

“Liliane Brakema’s nauwlettende regie, fantasie en ruime aandacht voor het fysieke spel van haar bekwame acteurs maken van Isotopia geslaagd sciencefictiontheater.”

"In een prachtige choreografie, waarin Raadsveld op de stoel blijft zitten, bewegen ze zo liefdevol en sensueel om elkaar heen, dat je even vergeet dat je naar een schrikbarend doemscenario zit te kijken.”

“Brakema creëert precies waar je op hoopt bij een dystopische voorstelling, een bijzonder onbehaaglijk gevoel.”

NRC ⭐️⭐️⭐️⭐️

“De nachtmerrie van leven in een surveillancestaat is voelbaar in Isotopia”

“In Isotopia toont Brakema het effect van het verlies aan privacy en van onontkoombare, gedigitaliseerde dwang.” 

“Brakema heeft gevoel voor het creëren van indringende beelden”

Telegraaf ⭐️⭐️⭐️⭐️

“Isotopia speelt griezelig knap in op de huidige tijdsgeest”

“Het is knap hoe Ali-Ben Horsting en Anna Raadsveld met minimale middelen onder je huid weten te kruipen”

Parool

“De herhaling is soms zo absurdistisch dat je er als publiek om moet lachen. Maar is dat in het begin nog wel plezierig, langzamerhand lach je steeds meer uit ongemak. Totdat er op een gegeven moment niks meer te lachen valt.”

Theaterkrant

“Anna Raadsveld en Ali Ben Horsting slepen het publiek met aanstekelijk spel door een universum dat doet denken aan dat van Charlie Brooker’s Black Mirror.”

“De balans die de personages met elkaar bereiken, komt harmonieus samen in de afwisselend beminnelijke en opgewekte choreografieën”

“Regisseur Liliane Brakema slaagt er met deze afwisselingen in om een duister narratief uit te beelden in een geromantiseerde, bijna musical-achtige stemming”

“Of technologische ontwikkelingen ons binnenkort de (mentale) afgrond in jagen, is in onze hedendaagse samenleving een sluimerende vraag. (...) Dat maakt dat Isotopia een dystopische situatie uitdaagt die helemaal niet zo ver weg hóeft te zijn.”

Aanschouw het zelf, woensdag 1 februari in Junushoff. Aanrader!