De Bananengeneratie komt naar Wageningen

Regisseur Char Li Chung brengt namens Theater Oostpool de bestseller ‘De Bananengeneratie’ van schrijver en journalist Pete Wu naar het theater. De Oost-Aziatische gemeenschap krijgt in deze urgente voorstelling eindelijk een gezicht. 

De Bananengeneratie - Theater Oostpool - Vrijdag 2 december 20:15 uur, Grote Zaal

De Chinees-Indische restaurantcultuur is voor Nederlanders een vanzelfsprekendheid en staat sinds kort zelfs op de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed, maar verder is de Oost-Aziatische gemeenschap voor de meeste andere landgenoten volslagen onbekend.

Regisseur Char Li Chung brengt het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakt Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Met de bestseller van Pete Wu als uitgangspunt vormen zij het portret van een diverse gemeenschap. Peter Wu werd vroeger door zijn moeder liefkozend banaan genoemd: geel van buiten en wit vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlands samenleving, maar wordt als Chinese Nederlander toch vaak ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Door mensen die hem vragen waar hij nou écht vandaan komt of door een of andere carnavalshit. 

Naar de bestseller De Bananengeneratie
Met de bestseller De Bananengeneratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Middels verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. Verspreid over alle dorpen en steden vind je vergelijkbare verhalen terug. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel. Het is tijd voor de volgende stap!

De Bananenpodcast
Voor De Bananengeneratie gaan de acteurs van de voorstelling in gesprek met podcastmaker Vinny Tailor en Hui-Hui Pan, de oprichter van Pan Asian Collective. Zij spreken met elkaar over het maakproces van de voorstelling, hun persoonlijke ervaringen en de nogal domme vragen of opmerkingen die zij regelmatig krijgen over hun Aziatische uiterlijk. U kunt de podcast HIER voorafgaand aan de voorstelling luisteren, maar ook daarna.

In de pers
Trouw****: “Chung geeft zijn acteurs alle ruimte te laten zien wat ze in huis hebben. En dat is veel.”
"De openingsscènes zijn spectaculair, om niet te zeggen: real Asian. Zoals een razendsnelle kungfu-choreografie."
Theaterkrant: “Een voorstelling die je na afloop meteen nog een keer wil ondergaan.”
Volkskrant***: “Spelplezier en komisch talent van de spelers zijn aanstekelijk”
Telegraaf***: “De Bananengeneratie is zeker een stap naar meer vrijheid én zichtbaarheid.”