5 sterren voor 'Women in Troy'! ★★★★★

Wat als het verhaal van Troje al die jaren door vrouwen was doorverteld, was er dan nog oorlog? Op woensdag 23 november staat het indrukwekkende stuk 'Women in Troy, as told by our mothers' bij ons op de planken. Een politiek theaterstuk over de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis.

Women in Troy, as told by our Mothers - Dood Paard - Wo 23 nov 20.30 uur - Kleine Zaal

In de klassieke vertellingen over de Trojaanse oorlog staan de mannelijke helden centraal, 'Women in Troy, as told by our mothers' vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders. Wat zijn hun ambities en visies, hun angsten en verlangens, hun frustraties en woedes? Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.  

De theatermakers van Dood Paard onderwerpen Homerus’ Ilias aan een uiterst boeiende lezing: die van hun eigen moeders. Wat herinneren zij zich van het verhaal, wat zien zij voor zich als ze lezen over die bloederige oorlog? De makers gingen er tijdens het repetitieproces over in gesprek met hun moeders of stelden zich voor wat hun overleden moeders erover zouden zeggen. De Portugese theatermaker Tiago Rodrigues schreef op basis daarvan een intelligente tekst, waarin de Trojaanse Oorlog wordt verknoopt aan recente ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne.

ENGELS GESPROKEN, NEDERLANDS BOVENTITELD

De voorstelling ontving lovende reacties, waaronder een 5 sterren recensie van het NRC!

NRC
★★★★★
'De makers zoeken voortdurend het spanningsveld op tussen privé en politiek. Er ontvouwt zich een compleet nieuwe, veel rijkere visie op de Ilias, die even actueel als universeel is.'

De Volkskrant
★★★★☆
'De verbluffend rijke tekst van Rodrigues, die naast alle verwijzingen naar oorlog bijvoorbeeld ook de problematische visie op vrouwelijke schoonheid aanstipt (‘women are always to blame’), houdt het publiek in zijn greep.' 

Theaterkrant
De lichte toets die de acteurs hanteren in het vertellen van de verhalen werkt ontwapenend. Women in Troy, as told by our mothers snijdt grote thema’s aan zonder dat ooit de connectie met het menselijke uit het oog wordt verloren, en laat zo inhoud en vorm naadloos samenvallen.

Ja, ik kom graag kijken naar deze boeiende voorstelling!