VERLENGD tot januari! Expositie ‘in revue’ van Henk van Ruitenbeek

Vanaf 22 oktober is in Junushoff een bijzondere expositie te zien van Henk van Ruitenbeek met zijn werk beslaat intrigerende collages van beelden en teksten van theatervoorstellingen. 

Wie kent hem niet, of in ieder geval zijn tekeningen?
Henk van Ruitenbeek is tekenaar. Hij heeft gestudeerd aan de Wageningen Universiteit, maar op een gegeven moment ‘heeft het tekenen de overhand gekregen’ zoals hij zelf zegt. Prenten, cartoons, illustraties, kaarten, decors en nog veel meer. Voor boeken, tijdschriften, kranten, folders, affiches, brochures, websites en theatervoorstellingen - en dat weer voor allerlei uiteenlopende opdrachtgevers.

Zijn stijl is voor velen herkenbaar. Zijn onderwerpen, of het nu groenten en fruit, meubels of landschappen zijn, hebben karakter én stijl.  Een eigenwijs bijzettafeltje, een verwaande ui, ze zijn misschien niet het hoofdonderwerp van de tekening maar geven die typische Van Ruitenbeeksfeer.

Oevreprijs de Culturele Ronde
Henk kreeg bij de Culturele Ronde 2022 de oeuvreprijs uitgereikt - bedoeld voor iemand die al lang van grote betekenis is voor de culturele sector in Wageningen. De jury vond het bezoek aan deze kunstenaar een ware beleving. Uit het juryrapport: “De creativiteit die ervan afspat, de enorme technische vaardigheid en het engagement dat uit het werk spreekt, drie elementen waar de jury zeer positief over is.” 

De prijs was een expositie bij theater Junushoff. Nu is het zover en kondigt Junushoff met trots een expo aan van bijzondere collages van theateraffiches gecombineerd met theaterteksten. De beelden heeft Van Ruitenbeek in de loop van de tijd gemaakt voor theatervoorstellingen die in samenwerking met verschillende Wageningse schoolkinderen geproduceerd zijn. Voor deze gelegenheid heeft de kunstenaar ze gecombineerd met flarden van teksten uit de voorstellingen. Dat levert een bonte revue op van theatrale tekeningen en schilderingen over uiteenlopende thema’s waarbij de teksten een extra twist aan de betekenis geven.

Extra leuk: In de stad zijn vanaf 11 oktober ook de Junushoff posters te zien voor het net gestarte theaterseizoen met illustraties van Henk van Ruitenbeek.

De expositie wordt geopend door Elisabeth Zaaijer, één van de gedreven organisatoren van de Culturele Ronde. De expositie is te zien van 22 oktober tot 31 januari. Loop gerust binnen bij Junushoff!